Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Entrevista amb Rafel Sabé, salesià missioner a Kara (Togo)

«A mi em van posar la pistola apuntant-me al cap i dient-me "tenim unes ganes enormes de matar un capellà ".»

Des de quan ets missioner?

El 1990 acabat de ser ordenat diaca, vaig fer l'experiència missionera durant 3 mesos a Duékoué (Costa d'Ivori) i el 1992, en plens jocs olímpics era a França estudiant francès. Ja a l'octubre 2002 estava treballant a Abidjan. He intentat donar la vida com don Bosco durant 14 anys a Costa d'Ivori i des de fa 2 anys estic a Kara.

Podries descriure'ns la presència salesiana de Kara?

Togo és un país amb uns 6.400.000 habitants i dels quals el 44% té menys de 16 anys. Estem en un país salesià per excel.lència. Per això podem parlar que l'obra de Kara acull molts sectors propis del carisma salesià.
- Una gran parròquia amb molts poblats de primera evangelització.
- Els nens del carrer.
- Una escola professional amb les branques de fusteria, soldadura i paleta.
- Oratori - Centre juvenil.
- Internat per als alumnes de l'escola professional.
- La "aumônerie" de la universitat de Kara.
- Les cooperatives d'antics alumnes (FAREKA)
- I per a l'any acadèmic proper tenim projectat iniciar una escola de batxillerat.

Això és tot?

Cal afegir dues ONG al servei de la salut i de la dona: Santé pour Tous (Salut per a tots) amb 9 dispensaris. I l'ONG de la promoció de la dona que acompanya a milers de dones. Tot un treball d'alfabetització i d'assistir a les dones en els seus pobles. Una obra meravellosa. I dins d'aquest treball de la promoció de la dona, caldria esmentar les nenes del carrer. Moltes d'aquestes nenes han estat venudes pels seus pares, interceptades per la policia i enviades al jutjat. Un jutge ens va venir a veure fa dos anys. Què fer amb elles? No hi ha cap institució per recollir-les i si les tornem a les seves famílies les tornaran a vendre.

¿Rafel, com expliques aquesta proliferació d'obres nascudes a Kara?

El secret el trobem a l'evangeli, en el «si el gra de blat no mor no pot donar fruit» El 1995 un salesià i una salesiana van donar la vida a Kara i estan enterrats al Centre Don Bosco de Kara. Es tracta de José Antonio Rodríguez (SDB), 1954-1995 (Sevilla), i de la germana Zoulema Maria Tomasini (FMA) 1944-1995 (Argentina). Moltes vegades m'acosto a les seves tombes i els demano que intercedeixin per nosaltres, els demano que des del cel ens acompanyin. Estem en comunió gràcies a l'amor. Ens convertirem en Amor com Jesús és Amor i des del Amor estem en comunió amb tot el món. A l'Àfrica hi ha els vius d'aquí i els vius d'allà dalt. I és l'amor que fa que treballem en comú. La nostra vocació és la d'estimar. L'amor és el secret un missioner.

Pots explicar una mica què vols dir que la nostra vocació és la d'estimar?

És la mateixa pregunta que em van fer un grup d'universitaris. Es tracta de joves de 20 a 28 anys que busquen sentit a l'amor. Em deien que l'amor és difícil de viure veient la gran quantitat de matrimonis que acaben sense amor. Jo els vaig dir que cal aprendre a estimar. I no hi ha amor sense la mort de mi mateix. Es tracta de morir a l'egoisme per viure donant. Ser cristià és estimar com Jesucrist que ens va ensenyar que el màxim de l'amor és donar la vida i el perdó.

Però ... no és fàcil viure així

Recordo que en plena guerra civil a Costa d'Ivori intentàvem viure un Jesús ressuscitat, un Crist viu. Vam estar a la presó, vam ser apallissats, però sempre intentem manifestar que l'amor de Jesucrist és més gran que l'odi. A mi em van posar la pistola apuntant-me al cap i dient-me "tenim unes ganes enormes de matar un capellà". Quan estimes a Jesús intentes viure i estimar com ell. Imagineu-vos que el cap rebel em va demanar quatre mesos més tard que anunciés per la TV local l'obertura de la nostra escola Don Bosco per evitar la fugida d'alumnes del nord al sud.

Podem relacionar la fe amb l'amor?

Llegint el diari La Vanguardia m'ha cridat l'atenció que molts es professen ateus i ho fan com si la fe molestés. La fe és sempre un do i si Jesús m'ho dóna, m'ho dóna per sempre. No es pot perdre la fe si fas en tot moment l'opció d'estimar com Jesús. El que passa que estimar com Jesús pot molestar i és llavors que fas l'opció d'estimar d'una altra manera. És llavors que fem opció d'abandonar la fe.

Tu ets el capellà de la universitat de Kara. Com presenteu a l'tema de l'amor?

És el tema que he treballat a Kara aquest any amb els universitaris. La globalització mundial fa que la realitat del que vivim aquí a Europa sigui punt de mira per als d'allà. Es tracta d'estudiants que estudien les carreres de Matemàtiques i Físiques, Economia, Dret i Lletres (Història-Geografia, Anglès, Antropologia, Filosofia ...). I quan un jove universitari de Kara s'adona que al món occidental hi ha tants fracassos en l'amor, la por al fracàs en el món de l'amor, la por al matrimoni, a la vida religiosa apareix allà com una realitat. Es tracta d'aprendre estimar.

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article