Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Pregar amb Thomas Merton

Pregar amb Thomas Merton

En temps de posts, blocs, myspaces i similars, l'exposició de la pròpia vida als altres es converteix en una cosa habitual, una mena de "ritu" en què el que ens passa val la pena ser explicat. La pròpia història parla i diu. Pensem que el que vivim pot, també, parlar de Déu o servir-nos per parlar, agraïts, joiosos o penedits amb Ell.

Avui la invitació ve d'algú menys conegut: Thomas Merton, un monjo trapenc natural de França i que va viure a l'Abadia de Gethsemaní als Estats Units. Va destacar per la seva vida contemplativa, la seva poesia i la seva obertura al diàleg interreligiós. També va ser un gran defensor de la pau i dels drets civils.

Va tenir una vida atrafegada i precisament això el va fer ser més sensible al pas de Déu per la seva història. Reproduïm una oració que va compondre just quan entra a l'abadia en la que viuria durant la resta de la seva vida (de 1942 a 1968).

"La meva misericòrdia t'ha portat des de Prades [el poble francès on neix el 1915] a Bermudes [a la mort de la seva mare, el 1921, viu amb el seu pare], a Sant Antonin [poble francès al qual es trasllada el 1925] , a Oakham [escola a les Midlands on estudia des 1929 a 1933], a Londres i Cambridge [el 1933 comença els seus estudis en el "Clare College" de Cambridge], a Roma [viatja a conèixer Itàlia el 1933], a Nova York [es trasllada als Estats Units definitivament en 1935], a Columbia [Universitat en la que es gradua en 1938 i en el que comença a treballar com a professor], a Corpus Christi [parròquia i la qual sol·licita instrucció catòlica i rep el baptisme en 1938], a Sant Bonaventura [col·legi franciscà en el que ensenya des de 1941], a l'Abadia cistercenca dels pobres que treballen en Gethsemaní [ingressa en ella com novici el 1942] "(la Muntanya dels Set Cercles, Barcelona, 1957, 423).

Aquesta oració (perquè es tracta d'una oració, no d'una crònica) revela la consciència d'estar portat de la mà de Déu perquè és "la seva misericòrdia" la que el porta i el porta d'una banda a l'altra. L'escriu el 1948 i suposa una total relectura creient de la seva vida. Si l'hagués refet anys més tard podria haver afegit Alaska, Califòrnia o Àsia com els últims llocs recorreguts i als que va ser "conduït".

Només em queda convidar a fer de la vida i de la pròpia història oració:

• Podem fer oració amb la nostra vida, recordar (passar pel cor), rememorar els moments més importants i veure en ells el pas decisiu de Déu en el que ens ha passat. Des d'aquí donar gràcies, demanar perdó, lloar o, simplement, contemplar. Fins i tot... Per què no escriure una oració com la Thomas Merton, on deixem constància de com hem estat conduïts per Déu?

• Podem rastrejar la mirada creient en alguns passatges bíblics. Així per exemple en alguns salms, en la història de Josep, en Moisès,... Recordar la història com a història de salvació és una cosa pròpia de l'experiència del poble d'Israel, el Senyor és el Déu dels pares i també el que va treure d'Egipte, el que va conduir a través del desert, el que va portar a la terra promesa,... Pren algun salm com ara el 136 (135) i, a poc a poc, acompanya el poble d'Israel en la seva contemplació i lloança, fent teus, portant l'avui, les situacions, moments, sentiments del salm.

• Podem, finalment, fer relectura creient de la vida amb el relat d'Emaús (Lc 24, 13-35). Algunes claus que trobem en el passatge són: la necessitat de parar-se en el camí ("es van aturar"), el deixar-se preguntar ("què ha passat?"), L'esforç de verbalitzar el viscut fins on es pot ("el de Jesús de Natzaret... ") i l'obertura a la perspectiva de la fe (Jesús pren la paraula i ajuda a fer aquesta relectura on el "patiment” de Jesús queda il·luminat per la "glòria" de la resurrecció).

Pedro Hernández, a
Misión Joven

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article