Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Interioritat a través del temple

Interioritat a través del temple

De manera genèrica i gairebé comuna, en la història de les religions, el temple ha estat –i és- l’espai dedicat per l’ésser humà pel culte a la divinitat o a les divinitats.

Com si es tractés d'una prolongació de la pròpia interioritat, el Temple vol ser, des de sempre, l'espai exterior dedicat a la trobada amb allò altre que ens transcendeix; amb allò altre, d'altra banda, del que només prenem consciència en el nostre interior. Per això, es va voler des del principi, tenir cura especialment d’aquest espai exterior. Així, per unes cultures, no tothom podia entrar-hi; en altres, en canvi, era lloc de reunió i celebració; per a altres, el silenci era el so que havia de regnar en el seu interior; en altres, hi havia un fort contrast entre l'exterior i l'interior, mimant aquesta última part, la més important; per altres en canvi, ja des d'una vista exterior es proclamava, silenciosament, la finalitat d'aquesta construcció; altres, no volent trencar amb el que les envoltava (la llum), i alhora, salvaguardant l'especificitat del temple, no tenien parets, d'obstacles, o eren adornats per infinitat de tonalitats de mineral transparent, perquè un dels destinataris de la relació, no habitava només allà, sinó en l'immens temple de la Natura...

Com hem dit, el temple era - i és? - un lloc, dedicat, reservat, cuidat, per a alguna cosa específica, que guardava estreta relació amb l'experiència primigènia que motivava la seva edificació.

Avui dia no ens manquen de temples, de llocs de culte que faciliten la relació amb allò que, per a nosaltres, és la divinitat  o divinitats -caldria pensar què divinitats rendim culte avui dia-. En funció d'aquesta última, prenen forma les edificacions, la finalitat per a la qual estan destinades, les seves normes d’ "ús"... Ràpidament passen per la imaginació tants temples en les nostres cultures contemporànies; llocs de culte - a Qui? -, de reunió - de qui? -, de celebració - Què? - ... No cal fer referència explícita a cap -cada lector pensi en el seu context-, però sí que cal fer-se les següents reflexions.

Quina experiència interior és la que motiva aquests llocs? Com està configurada la nostra interioritat perquè tingui aquestes prolongacions? Sembla que els nous temples, més que facilitar l'experiència interior amb allò altre que ens transcendeix, ens treu excèntricament de nosaltres mateixos cap a enlloc, cap a cap trobada. Més encara, els nous temples s'han quedat sense una experiència interior que els motivi, que els orienti, que els doni contingut i la seva edificació està causada per altres intencionalitats. D'altra banda, molts temples tradicionals, de vegades es veuen incapaços -si podem parlar així- de remetre a una experiència interior. Són qüestions no senzilles d'aclarir, que ens parlen -com bé ha emfatitzat Martín Velasco- d'una metamorfosi del sagrat, d'una reconfiguració de la nostra experiència religiosa, d'un "període d'obres" - fase de rehabilitació? - en la nostra interioritat.

Com si d'un arquitecte o un aparellador es tractés, que és alhora peó d'obres, sembla avui dia que ens toca veure el pla i l'alçat de la nostra interioritat i reformar-lo, si cal. Ens toca examinar els fonaments, les bigues mestres, els murs de càrrega, les canalitzacions, les ventilacions, les sortides... fins i tot, la decoració interior de nosaltres mateixos. Una tasca ingent, acurada, llarga, sense fi?, però necessària i imprescindible, ja que som nosaltres els que vivim en la nostra interioritat, i no sols! ... Per fortuna, per a aquesta tasca no estem sols, encara que hàgim de fer nosaltres mateixos. Sempre podem anar a un/a mestre/a d'obres; persones experimentades en aquestes tasques de projecció, reconstrucció i decoració; Ho tens ja?

Santiago García Mourelo, a
Misión Joven

Comentaris  

 
#1 Interioritat a través del templeCristina 23-05-2020 23:06
This is a topic which is near to my heart... Many thanks! Where are your contact details
though?

Feel free to surf to my website :: cialis pills: https://buyciaonlinex.com
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article